Clinica Medicala Cu Multiple Specialitati


NEUROCHIRURGIE


Neurochirurgia este o ramură a chirurgiei care se ocupă de operațiile pe creier și alte intervenții asupra sistemului nervos, sistemul nervos de control care reglează activitățile din organism. Operațiile pe creier sunt în general extrem de delicate și implică o serie complicată de tehnici, echipament și tehnologie sofisticată.
Neurochirurgia modernă tinde să se ocupe în special de leziuni, cum ar fi urmări ale rănilor la cap, membre, răni provocate de gloanțe sau pătrunderea unui șrapnel, precum și tumori sau diferite excrescențe. Este folosită și pentru a trata atacuri cerebrale cardiovasculare și hemoragii, nervi blocați și comprimați și anomalii congenitale. Neurochirurgul se pregătește inițial pentru chirurgie generală și abia apoi își va alege specializarea. Este foarte importantă cunoașterea anatomiei - nu doar cea a creierului și a nervilor, ci și cea a oaselor, mușchilor, ligamentelor și altor zone care le înconjoară. În unele operații o echipă de neurochirurgi lucrează împreună cu un chirurg ortoped specializat în oase, mușchi și articulații.
Stabilirea diagnosticelor
Diagnosticarea corectă este importantă în orice ramură a medicinei dar în special în problemele neurologice. O mare dificultate este că țesutul nervos nu este ca cel al pielii, mușchilor sau oaselor. Acestea din urmă se regenerează, se refac și se vindecă dacă sunt tăiate. În unele cazuri, devin aproape ca noi. Însă un nerv odată tăiat, în general, nu se vindecă și nu se reconectează, acest lucru este valabil și în cazul creierului de vreme ce creierul este, de fapt, un labirint gigantic de nervi. Cu toate acestea cercetările recente au demonstrat că anumiți nervi pot fi determinați să se refacă în porțiunea adiacentă, deși foarte lent- în jur de un milimetru pe zi. Cercetătorii speră că în viitor vor fi capabili să stabilească metode de accelerare a acestui proces și, probabil, să folosescă medicamente încă nedescoperite sau implanturi de celule nervoase pentru „a astupa golul”.
Cealaltă problemă majoră este că nervii sunt foarte importanți pentru organism. Ei primesc informații de la simțuri și emit instrucțiuni pentru mișcarea mușchilor. Dacă sunt deteriorați, pot apărea pierderea sensilbilității și paralizia. Mușchii care nu sunt solicitați regulat, contractându-se dacă nervii “le ordonă” se vor atrofia deci, sănătatea nervilor este importantă pentru sănătatea mușchilor. Creierul este centrul de control al întregului organism. Deteriorarea acestuia ar putea împiedica monitorizarea funcțiilor vitale, ca bătăile inimii, respirația și tensiunea arterială, și ar putea duce la întreruperea proceselor mentale, memoriei, emoțiilor și rațiunii însăși.
Tehnica în neurochirurgie
Aceste trăsături ale sistemului nervos fac ca neurochirurgii să fie deosebit de atenți în exploararea creierului pentru a depista sursa leziunii. Cu cât se află mai multe despre cazul respectiv înainte de executarea primei incizii cu atât răul va fi mai redus. În prealabil chirurgii pot căuta cea mai bună cale de a ajunge la locul leziunii și de a aplica tratamentul. Astfel, stabilirea corectă a diagnosticului este deosebit de importantă pentru un tratament neurochirurgical de succes.
Fiind o ramură foarte tehnică și exactă a chirurgiei, neurochirurgia a beneficiat în mare măsură de două descoperiri în medicina generală. Acestea sunt: folosirea aparatelor pentru formarea de imagini și a scanerelor și dezvoltarea instrumentelor sofisticate pentru microchirurgie. Există mai multe tipuri de scanare. Fiecare metodă de scanare are propriile sale aplicații. În general, acestea contribuie la depistarea porțiunii deterioarate astfel încât neurochirurgii pot planifica dinainte detaliile operațiilor. Pentru operațiile minore la membre, se efectuează de obicei doar o anestezie locală. Uneori, neurochirurgul poate ajuta la eliberarea unui nerv blocat care provoacă dureri, furnicături, pierderea capacității de a simți sau paralizie. Cauza poate fi o excrescență osoasă sau un nodul care apasă pe nerv sau o articulație slăbită.
Tratament postoperator
După diverse tipuri de intervenții neurochirurgicale, pacienții beneficiază din plin de fizioterapie și exerciții speciale. Uneori nervii cresc din nou în conexiuni diferite, astfel încât când o persoană înceracă să-și miște un deget sau un membru într-o direcție, acesta se îndreaptă înspre direcția opusă. Prin urmare pacientul trebuie uneori să reînvețe mișcările și de unde provin senzațiile. Neurochirurgia poate avea succese uimitoare, cum ar fi îndepărtarea paraliziei sau recuperarea simțurilor.
.png)