top of page
medical-background-cjge7e89adg6ub8x.jpg

Endoscopia este o procedură medicală în care un specialist introduce un tub lung și subțire direct în corp pentru a observa în detaliu un organ intern sau un țesut. Această tehnică minim invazivă permite medicilor să vizualizeze direct esofagul, stomacul și duodenul, oferind imagini detaliate care nu pot fi obținute prin alte metode de investigație. Endoscopia este adesea recomandată pentru a investiga simptome precum dureri abdominale, dificultăți la înghițire, pierdere neexplicată în greutate sau sângerări gastrointestinale. În plus, procedura poate fi utilizată pentru a preleva biopsii, a elimina polipi sau a trata sângerările, contribuind astfel la un diagnostic precis și la o abordare terapeutică adecvată1. Pregătirea adecvată pentru endoscopia superioară este esențială pentru succesul și siguranța procedurii, implicând instrucțiuni specifice legate de alimentație, medicație și aranjamente post procedurale. Pacienții trebuie să respecte o perioadă de post înainte de endoscopie, să informeze medicul despre toate medicamentele pe care le iau și să organizeze transportul pentru întoarcerea acasă după procedura de endoscopie.

endoscopie colonoscopie fuji

Colonoscopia este o procedură medicală complexă care permite medicilor să examineze interiorul intestinului gros (colon) și rectului. Acest examen se realizează cu ajutorul unui tub flexibil numit colonoscop, care are o cameră video la capăt. Iată câteva aspecte importante despre colonoscopie:

  1. Ce este colonoscopia?

  2. Indicații pentru colonoscopie:

  3. Beneficiile colonoscopiei:

_fdbd8117-12ed-471e-a543-4d2a78762711.jpg
_871e3dbe-0c89-46a0-b94d-9e49052dcf2a.jpg
111-1024x650.jpg

Regim alimentar in vederea pregatirii Colonoscopiei

... cu 5 zile inaintea COLONOSCOPIEI, pacientul trebuie sa indeplineasca un regim alimentar adaptat.

ALIMENTE INTERZISE :  legume crude / gatite ; fructe crude / gatite

                                              cereale complete ( paine integral / orez integral )

                                              mezeluri ; lichide colorate ( cafea, ceai negru, ness, cola, sau alte bauturi ce contin coloranti artificiali sau naturali );

                                              seminte ( floarea soarelui, susan, mac, etc );

 

ALIMENTE PERMISE : peste slab,  carne slaba, oua, produse pe baza de amidon ( cartofi, paste, mamaliga ) ; lapte si produse lactate ( iaurt natur, branza proaspata ) ; biscuit sau paine alba usoara. 

NU MANCATI NIMIC IN ZIUA EXAMINARII !!!  In final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos, limpede. Daca scaunul nu este apos, examinarea este dificil de efectuat.

Medicatia curenta / cronica,  se poate administra inclusiv in ziua examinarii (  NB  -  pentru pacientii cunoscuti cu DZ insulinonecesitant - doza de insulina din ziua examinarii SE VA OMITE !!! ).

PREGATIRE FORTRANS

Pentru prepararea soluției aveți nevoie de 4 plicuri FORTRANS (pe care le veți cumpăra de la farmacie) și care se vor dizolva în 4 litri de apă (1 plic la 1 litru apă); soluția se poate păstra/răci la frigider; în soluție puteți adăuga zeamă de lămâie. Această soluție se va bea într-un ritm constant (un pahar / 15 minute) pentru a preveni balonarea abdominală, greața și voma.

Pentru colonoscopia programată între orele 8-12: • în ziua anterioară colonoscopiei serviți ultima masă la ora 14:00 (ex: supă, piept de pui la grătar cu cartofi fierți). După această oră nu veți mai avea voie să mâncați până după efectuarea procedurii. • in ziua anterioara procedurii, incepand cu ora 17:00 beți 4 L soluție Fortrans, în 4-5 ore • în dimineața procedurii nu aveți voie să mâncați și să beți lichide, nici măcar apă.

Pentru colonoscopia programată între orele 12-16: • în ziua anterioară colonoscopiei serviți ultima masă la ora 16:00 (ex: supă, piept de pui la grătar cu cartofi fierți). După această oră nu veți mai avea voie să mâncați până după efectuarea procedurii. • in ziua anterioara procedurii, incepand cu orele 19:00 beți 2 L soluție Fortrans, în 2 ore • în dimineața procedurii, în intervalul orar 06:00 – 08:00, beți restul de 2 L Fortrans ; substanța trebuie terminată cu 4 ore înainte de ora programată pentru investigație.

Pentru colonoscopia programata în intervalul orar 16:00 – 20:00: • pregătirea începe în dimineața programării • începând cu ora 06:00 nu veți mai avea voie să mâncați și veți începe să beți cei 4 L de Fortrans, în 4 -5 ore. Substanța trebuie terminată cu 4 ore înainte de ora programată pentru investigație.

Consult normal

Consult complex + ECO

Endoscopie

Colonoscopie

Recoltare Biopsie

Aplicare clipuri hemostatice

Teste antigen helicobacter

Marcare tus INDIA

Polipectomie

Programeaza-te acum folosind formularul electronic

Multumim ! Vom raspunde in cel mai scurt timp.

Rectosigmoidoscopie  RSS

bottom of page